Boeken: zóóó 2008

boekje
Wie wel eens een winkel voor tweedehands boeken binnen wandelt, weet: niets is lekkerder dan de geur van oude boeken. Een vleugje schimmel, kindertijd, donkere winteravonden in je bed, spannende avonturen; ze zouden er een parfum van moeten maken.

Gisteren was ik tijdens een congres bij een workshop over “De eReader als vervanger van het schoolboek”. Voor wie gehecht is aan het papieren boek, moet dat een onluisterende ervaring zijn geweest. Het papieren boek is zóóó 2008 . de eReader gaat het worden. Moest je daarvoor eerst nog een tamelijk lomp apparaat meeslepen, nu laat je een kunststof plaat ter grootte van een pocket in je binnenzak glijden, waarbij je dan je gehele boekenkast in één keer met je meetorst. De papieren fossielen kunnen naar De Slegte of de eerstvolgende rommelmarkt van de kerk. Lastig toch wel als je voortaan bij iemand op bezoek komt: het eerste wat ik daar altijd doe is de boekenkast bestuderen. Aan de boekenkast leert men de mensen kennen.  Nu moet je vragen of je z’n eReader even mag zien. Leesbrilletjes kunnen ook naar het grof vuil. Je vergroot gewoon het lettertype, en je kunt lezen tot je er bij neer valt, zelfs in het stikkedonker, want de nieuwe eReaders hebben geen leeslampje meer nodig. En wil je je laten voorlezen tot je indommelt, dan kan dat ook.

Nooit meer gezellig struinen in een grote, zonovergoten boekenmarkt onder het bladerdak van de lindebomen. Eén kraampje nog slechts, met een stapeltje eReaders onder het kille licht van de led-lampen.  Bibliotheken verworden tot schaars bezochte obscure optrekjes waar een bejaarde bibliothecaresse misschien nog een beduimeld papierwerkje vanachter een stoffige toonbank vandaan weet te toveren.

Boekwinkels bestaan niet meer. Krantenjongens, wat zijn dat ook al weer? Nooit meer op zaterdagmorgen schuimbekkend in gevecht met de spraakcomputer van PCM-dagbladen, om te vragen waar je krant blijft. De krant, dat is een stukje gemodificeerd plastic naast je bord, je kunt er op kruimelen en thee morsen als ware het een placemat, het nieuws verandert terwijl je leest, en dan alleen nog nieuws wat je zelf hebt samen gesteld. Als je hem uit hebt, verandert het uiterlijk van letters in een afbeelding van fris groene appeltjes of ruitjes, geheel passend bij je tafelkleed. Bijltjesdag voor de uitgeverijen is aangebroken.  Geween en tandengekners bij de goede doelen die hun inkomsten uit oud papier haalden, wat rest zijn  Sinterklaas en de kerstdagen, die beide nog het nodige aan pakpapier opleveren.

Is alles dan reddeloos verloren? Welnee, bij sommige eReaders kun je stickers of een spuitflesje met ouderwetsche boekengeur kopen, en ongetwijfeld zullen er apparaten zijn die het geluid van het omslaan der bladzijden heel natuurgetrouw weten te benaderen. Is er nog hoop voor het lezen in het algemeen? Jongeren, toch al lang geen enthousiaste boekenwurmen meer, zul je niet aan de eReader krijgen. Het lijkt veel te veel op een boek en er staat geen sms-taal in. Bovendien  lijkt half Nederland dyslectisch. Het lezen zoals we dat nu kennen zal langzaam uitsterven, en worden vervangen door beelden, geluiden en kreten. Zo gaan we langzaam weer terug naar de oertijd, waar men zich met grommen en grauwen en af een toe een mep met een knuppel ook heel aardig verstaanbaar wist te maken.

U bent een ouderwetse sukkel vanwege het feit dat u zich hier nog een beetje achter de beeldbuis zit in te spannen om dit stukje te LEZEN. Wauwel moet zo langzamerhand maar als eBook gaan verschijnen, vervolgens als gemummelde woorden ( ik word tenslotte ook een dagje ouder ) en ten slotte zullen ook deze tekstjes langzaam wegteren, aangevroten door een digitale boekenwurm. Nu nog even profiteren en hopelijk ook een beetje genieten dan maar.  Aan de andere kant: zodra van de zomer de nieuwe BeBook-reader  op de markt komt staat Wauwel te trappelen voor de winkeldeur. Want ook  zo’n eReader biedt ongetwijfeld nieuwe kansen en mogelijkheden. Uitproberen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + 16 =