Chocoladekoekjes

[youtube]http://nl.youtube.com/watch?v=TyRVHxFACyw[/youtube]

Het allerleukste en meest veelbelovende internet-initiatief van dit jaar is zonder twijfel het YouTube Symfonie-orkest. (Amateur)-musici uit de hele wereld kunnen op de site van YouTube de bladmuziek voor hun instrument downloaden en vervolgens helemaal losgaan in een zelf opgenomen filmpje. Dat zetten ze online en iedereen kan vervolgens stemmen. Het resultaat zal een orkest zijn, samengesteld uit spelers met de meeste stemmen.

Zo krijg je dus straks in Carnegie Hall een orkest van wereldspelers bijeen, waar niks geen sms-jes voor verstuurd zijn, niks geen dure betaalnummers en niks geen omhoog gevallen jury van het niveau van Henk Jan Smits. Nee, nu beslissen wij eens echt! Wij stemmen op spelers die ongedwongen, niet gehinderd door zenuwen, in de veilige intimiteit van hun huiskamer de sterren van de hemel spelen, en die uiteindelijk hun meest geslaagde opname op het internet hebben gezet. 

Wauwel zal niet mee doen. Als ik al een filmpje van mijn muzikale vaardigheden op internet gezet zou hebben, dan zou dat hooguit scoren op een niveau van lachwekkendheid en triestigheid. Hier in mijn dorpje heb ik  op de lokale muziekschool enkele jaren pianoles gehad van een juffrouw die doceerde volgens de methode Suzuki, wat inhield dat je de toetsen moest afvegen in plaats van aanslaan, en waarbij tevens een zeer langzame groei in moeilijkheid plaats vond. Voor mij was het echter nog een zeer steile leercurve, waardoor ik eigenlijk nooit verder kwam dan het liedje “Chocolade-koekjes”, wat dan ook nog op een uitvoering van alle deelnemers van de muziekschool ten gehore moest worden gebracht. 
” Na het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov, uitgevoerd op de vleugel door Pietje Puk, zal nu worden gespeeld het nummer ‘Chocoladekoekjes’  door muziekschool-leerling Wauwel”. Beleefd applaus uit de zaal, nog beleefder achteraf, waarna ik badend van het zweet en uiterst opgelucht mijn plekje weer mocht opzoeken. 
Dankzij mij zal het YouTube-orkest straks nóg voortreffelijker klinken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × twee =