Glen Mills: doe mij er nog maar een paar

Een student van Glen Mills

De naam doet eigenlijk denken aan een nieuw zoutje, of een dure ijssoort, zo eentje waar je na jarenlang honderden euro’s wegsmijten in de Postcode Loterij een bakje niet-te-vreten-ijs mee wint.
Ingewijden denken natuurlijk direct aan die school, of gevangenis, zo je maar wilt, in Wezep. De “School voor winnaars” is de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws vanwege vermeende ongeoorloofde praktijken. Men voedt daar jongens vanaf veertien jaar op ( ook hier al “Studenten” genoemd….. ), die “in bende-verband actief zijn en in groepsverband delinquent gedrag vertonen”.

De Glen Mills Universiteit…. De studentenvereniging ( ja ja, we gaan vanmiddag eens gezellig kantklossen en suikerzakjes verzamelen ) noemt zichzelf de “Bulls-club” en ontwikkelt positief studentenleiderschap en -gedrag. Je kunt zelfs “promoveren” middels de “sterkte/zwakte analyse van Lewin”. Het staat er allemaal echt. Ik moet even steun zoeken bij het meubilair, door ontroering overmand. Je zou haast denken dat we hier met het reguliere VMBO of MBO-onderwijs te maken hebben, waar dergelijke kretologie ook steeds meer haar intrede doet.

Wie Glen Mills met goed gevolg doorloopt, bezit “de trots een gerespecteerd mens te zijn”. Ahem. Effe respèct man, anders knal ik je kop eraf.

Dat opvoeden gebeurt met ouderwets harde hand, zeggern verontruste lieden. Er zijn huilende cliënten geconstateerd, die door de grote boze docent zijn geslagen of tegen de grond gedrukt . Wat een watje ben je dan: een beetje bendelid willen spelen, en je door de eerste de beste docent tegen de grond laten drukken.
„Ik ben geestelijk naar de kloten”, zei oud-student P.W. in Netwerk. Hij werd, naar eigen zeggen, meermalen hardhandig tegen een kast aangesmeten en ondervindt van zijn behandeling in de inrichting nog steeds psychische schade. Aldus het NRC, waarbij ik het woord ‘leerling’ natuurlijk geheel correct even heb vervangen door ‘student’.  Ze worden vastgepakt en tegen de grond gedrukt. Hoe vreselijk is dit alles.

Waar zijn de tijden dat een boef gewoon een boef was en geen cliënt. Dat je nog in een vochtige kerker met rammelende kettingen, aan je oor knabbelende ratten en een éénogige gebochelde cipier werd overgelaten, die je bij het licht van een walmende flambouw je dagelijkse aframmeling kwam geven…. Wèg zijn alle zekerheden. Je kunt niet eens meer fatsoenlijk ouderwets crimineel zijn.

Ik pleit voor meer Glen Mills-scholen, met ouderwets degelijke lijfstraffen, zweepslagen, echt water, echte roestige kettingen en echt beschimmeld brood. En ook maar weer gelijk wat galeien met slaven, die in plaats van roeien hun eigen energie opwekken. Respect man!

Eén antwoord op “Glen Mills: doe mij er nog maar een paar”

  1. Beste mr. Bijlsma,
    Jaren later blijkt dat deze bendeleden alleen maar harder en gedisciplineerder zijn geworden in dit “kamp”. Ja, vooral nog wat harder aanpakken. Daar zullen de slachtoffers van dit soort jongeren alleen maar beter van worden. Opgeleide, gedisciplineerde, psychologisch verstoorde criminelen die lijfstraffen hebben ondervonden.
    Op naar een beter Nederland. 10 jaar later, kleine misdrijven verdwijnen en daarvoor in de plaats…….. Liquidaties, grootschalige drugshandel, bank-kraken met C4 enz. …. Wijsheid!?

    Mvg, Salah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × vier =