Koffie verkeerd

Weg met het oude koffiezet-apparaat

Er zijn  drie zaken die een docententeam – doorgaans hopeloos verdeeld – kunnen doen samensmelten tot een hechte, geoliede machine:  

  1. Vervelende leerlingen
  2. Gesprekken over vakantieplannen
  3. Geroddel over het management
  4. Gemopper over onderwijsvernieuwingen
  5. De kwaliteit van de koffie in de docentenkamer

Als deze vijf zaken maar geregeld aan de orde komen heeft niemand meer een duur onderwijs-adviesbureau nodig. Mag ik even vangen. Deze week voert in mijn docentenkamer het vijfde punt de boventoon. Niets wat in het leven van de doorsnee-docent er zo inhakt als een nieuw koffiezetapparaat. Totale ontreddering is in eerste instantie zijn deel, want docenten hechten – en zo hoort het ook – aan oude, onwrikbare waarden.

Wanneer dus op een dag iemand van de onderwijsondersteunende dienst met een direct als vertegenwoordiger in koffiezetapparaten herkenbaar gladgekleed manspersoon het sanhedrin betreedt, maakt zich van alle aanwezigen een knagend voorgevoel meester en stokken de gesprekken, in de hoop zo een glimp van de aanschafplannen op te kunnen vangen.
Een maand of twee geleden was het dan zover. Het oude koffiezet-aapparaat, dat naast een onbestemde substantie ook geregeld dikke, blauw glimmende vliegen uitbraakte had de toets der kritiek niet langer kunnen doorstaan en werd nu vervangen door werkelijk de crème de la crème onder de koffiezetmachines: de “Nestlé Weetikveel”. Nog meer knopjes ( maar helaas geen lichtjes voor de slechtzienden onder ons ). Keuze uit een groot aantal variaties, zodat nu een nieuwe opstopping van weifelend personeel dreigt te ontstaan.  Water en koffie werden nu apart naast elkaar getapt, zodat de enorme rijen, die eerst tot diep in de aula en ver na de pauze doorliepen, tot het verleden behoorden. 

We zijn dus nu een aantal weken verder, en het geween en tandengeknars is niet meer van de lucht. De koffie smaakt zurig, bitter, zoet, zout, is te sterk en te slap, te melkerig, te papperig, slijmerig, te koud en te warm. Petities worden ondertekent, men mort en dreigt met werkonderbrekingen en stakingen. De directie siddert in haar holen.

Nu dienen koffiezet-apparaten sinds het TU-Delft drama met de nodige argwaan te worden bekeken, dus ik hoef hier nu nog maar even te vermelden dat ik meen dat de koffie ook branderig smaakt, en het vonnis is geveld.

Vanaf volgende week zitten wij eendrachtig geschaard om een pruttelend comfoortje met daarop een pannetje kokend water, waarvan wij af en toe een scheutje in ons zelf geroerde kopje Nescafé gieten, begeleid door zwoele Braziliaanse muziek. Het vakantie- en campinggevoel is er al weer helemaal! En ook weer erg goed in het kader van teambuilding.

Eén antwoord op “Koffie verkeerd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + twaalf =