Klussen

 Het is een paar dagen vakantie. Meestal krijg ik dan een moedeloos makende lijst voorgeschoteld, waarmee ik dan aan de slag moet. Klussen vind ik niet erg, alleen het afmaken van iets is nog een hele opgave en het opruimen van mijn gereedschap – wat ik tijdens het werk steevast kwijt ben –  is zo mogelijk nog erger.  De lijst bestaat ook zeker voor de helft uit opdrachten van vorige vakanties, soms zelfs tot twaalf jaar terug, zoals enkele plintjes die ik na aankoop van dit huis nog steeds niet heb aangebracht, want ja, het zit gedeeltelijk toch achter het bankstel en zo. Waarom nemen die vrouwen toch niet eens zelf het gereedschap ter hand zodat ik rustig kan computeren.
Het blijkt een mannenzaak te zijn. Veel onbestemde bestelbusjes van zwartwerkende loodgieters buiten, binnen veel kerels die hurkend bij een bak met aanbiedingen een gruwelijk bouwvakkers-decolleté tonen, veel sterk naar zweet ruikende mannen met pakjes shag in de borstzak,  veel buurmannen die samen een kant-en-klaar schuttinkje aanleggen. Er wordt wat afgeklust. Ook nu weer, want mij is dringend van vier kanten verzocht de kamer van mijn jongste dochter een schilderbeurt te geven, en het is al donderdag en ik zou zaterdag begonnen zijn, weet je nog wel, maar toen heb ik de hele dag verdaan met spelletjes spelen en ja het regende inderdaad maar dat was nog geen excuus om dan binnen niet te kunnen schilderen en of ik ook nog even mijn sokken en onderbroeken die overal rond slingerden in de slaapkamer nu eens op wilde ruimen of in de was wilde gooien want denk je dat ik daar een beetje aan ga ruiken om te kijken of ze schoon of vuil zijn nee dat doe je zelf maar.
In de Karwei lopen dan ook allemaal klusachtige mannen rond, die met een kennersblik een half uur lang de diverse varianten op het gebied van knelkoppelingen staan te bestuderen. Heb ik ook geen moeite mee trouwens, want toen ik afgelopen voorjaar een nieuw toilet moest aanleggen – “moest”, ja –  heb ik meer tijd in de afdeling koperwerk, aan- en afvoer van de bouwmarkt doorgebracht dan in het te bouwen toilet zelf; ik bleek natuurlijk weer allerlei afwijkende maten te hebben, want toegeven dat ik mogelijk iets verkeerd heb gemeten, dat nooit. Hoogspanning tijdens de eerste keer doortrekken van mijn zelf aangelegd hangend toilet. In de pot verscheen niets, maar uit de aansluiting op mijn versgetegelde muurtje des te meer. Dus duidelijk weer een cruciaal buisje nèt een centimeter te kort afgezaagd, en natuurlijk was ook net de bouwmarkt voor de rest van het weekend gesloten, dus nog niet ontspannen de krant lezen op mijn nieuwe toilet, want ook alle vloertegels waren door dit waterballet weer losgekomen. 
Nu een jaar verder, moet ik trouwens nog steeds een handdoekhaakje wat steviger bevestigen en er moet nog een likje verf om de aansluiting van de wastafelsifon heen. Voor de meelezende dames: een sifon is zo’n uitsteeksel aan de onderkant van de wastafel.
Valt me mee dat ze nog niet over dat haakje begonnen zijn. En tijdens het schrijven van dit stukje had ik boven al weer een wandje kunnen sauzen.

Please follow and like us:

Eén antwoord op “Klussen”

  1. Ach, we wennen aan al die niet-affe klussen. Een handdoekenhaakje meer of minder vast maakt dan ook niet meer uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − 3 =