Triest: internet-verslaving

Wie dit artikel leest is mogelijk verslaafd aan internet. De laatste weken zijn er enkele onderzoeken gepubliceerd met betrekking tot internet-verslaving.  Zo stelt twintig procent van de Amerikanen dat de tijd die zij online doorbrengen, ten koste gaat van hun seksleven. Volgens een enquête van het trendwatchersbureau JWT zouden de meeste ondervraagden geen week zonder internet kunnen. 15 Procent houdt dat naar eigen zeggen zelfs hooguit een dag vol. Gebruik van internet en mobiele telefonie zijn volgens bijna de helft van de ondervraagden een essentieel onderdeel van hun leven geworden.
Mensen die noodgedwongen offline zijn, voelen zich geïsoleerd en afgesneden van hun vrienden en familie. Ook gaat het gebruik van internet ten koste van sociale contacten: 28 procent gaf toe minder echte ontmoetingen te hebben door de tijd die ze online zijn. Ook zaken als tv kijken en kranten lezen lijden onder het internetgebruik. Volgens JWT duidt de uitslag van de enquête er op, dat mensen niet langer genoegen nemen met een internetverbinding thuis. Ze willen ook onderweg voortdurend online kunnen zijn.
In China overlijden geregeld jongeren na bijvoorbeeld 24 uur onafgebroken gamen op internet. Nu zal de doorsnee Wauwelaar het misschien niet zo ver laten komen, maar het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat er onder de lezers van dit weblog lieden zijn die wachten met naar het toilet gaan tot dat de verbinding even wat trager wordt. Of misschien zijn er, die wachten tot hun vrouw slaapt alvorens terug te sluipen naar hun internet-pc. Een verslaafde is meer dan 38 uur per week on-line (vijf keer keer zoveel als een gebruiker die niet verslaafd is). Een verslaafde wordt boos als iemand anders er iets van zegt, liegt over de tijd die hij of zij doorbrengt op het Internet en raakt geïrriteerd als hij of zij een tijdje niet on-line kan. Herkenbaar? Ik kan mij nog goed afgelopen voorjaar herinneren toen hier in huis zo’n anderhalve maand geen internet-verbinding was. Een gruwel aan het begin, maar in jaren werden er niet meer zoveel spelletjes gespeeld  in de huiskamer, waar normaal iedereen na de maaltijd naar boven placht te vliegen. Een verbroken internet-verbinding schijnt een uitstekende impuls voor een ingeslapen huwelijk te zijn.
Om u nog even aan uw wekelijkse minimum van 38 uur te helpen, volgt nog een filmpje ter illustratie, met een waarschuwing vooraf: mijn leerlingen zeiden dat dit leuk was, vet kicken, “Dat joch gaat helemaal uit z’n dak”. Ik vond het triest, intriest. Een Duits knaapje krijgt niet snel genoeg verbinding met zijn online-spel. ’t Is niet in scene gezet, lijkt me ook behoorlijk ADHD. Niet om te lachen dus. Bijna om te huilen dit keer…..over internet-verslaving gesproken….

Reacties welkom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=owU59MxMJjY[/youtube]

Eén antwoord op “Triest: internet-verslaving”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − vier =